Boogaard trpel chronickou mozgovou chorobou

06.12.2011 Celý región

NEW YORK 6. decembra (WEBNOVINY) - Nedávno zosnulý hokejista Derek Boogaard, ktorý sa nevyhýbal v NHL pästným súbojom, trpel degeneratívnou chronickou mozgovou chorobou - encefalopatiou. Podľa denníka New York Times je choroba takmer totožná s Alzheimerovou a spôsobujú ju opakované údery do hlavy.

Dvadsaťosemročnému Boogaardovi, ktorý zomrel v máji po užití tabletiek opiátu oxykodónu v kombinácii s alkoholom, našli encefalopatiu pri pitve mozgu. Chorobu môžu diagnostikovať len po smrti pacienta.

Podľa lekárky Ann McKeeovej, riaditeľky Centra pre výskum mozgu, symptómami sú strata pamäte, impulzívnosť, zmena nálad a závislosť. Ak by Boogaard žil, jeho ochorenie by prešlo až do demencie. V jeho veku však bol tento objav prekvapujúci.

Boogaardova rodina venovala jeho mozog na ďalší výskum univerzite v Bostone. Derek odohral svoj posledný zápas v NHL päť mesiacov pred smrťou. V závere uplynulej sezóny absentoval pre problémy po otrase mozgu, ktorý utrpel pri bitke s Mattom Carknerom z Ottawy.

S Rangers mal zmluvu ešte na tri sezóny, vlani v júli podpísal štvorročný kontrakt na 6,5 milióna dolárov. V NHL bol známy ako bitkár, počas kariéry sa pobil 70-krát.
 

Vyberte región